HOME » Nieuws » Vleermuizen in Gabon, deel 2: Loango NP!

Vleermuizen in Gabon, deel 2: Loango NP!

22 Dec 2011

In januari zullen twee medewerkers van E.C.O. Logisch gedurende enkele maanden op zoek gaan naar vleermuizen in het regenwoud van Gabon. In samenwerking met het WWF CARPO zal onder andere de rijkdom aan soorten in het regenwoud van Loango National Park worden onderzocht. Ook wordt de invloed van menselijke activiteiten als ontbossing en de aanleg van wegen op vleermuizen onderzocht.

Om onze interne duurzaamheidsdoelen te halen, voert Adviesbureau E.C.O. Logisch jaarlijks projecten uit in centraal en zuidelijk Afrika ter ondersteuning van het behoud van de natuur aldaar. Deze projecten worden op non-profit basis uitgevoerd en richten zich op conservatie van de natuur en educatie van de bevolking.

Deze expeditie volgt naar aanleiding van een eerdere expeditie naar Lopé Nationaal Park in Gabon. Hier werden 29 soorten vleermuizen aangetroffen, waaronder meerdere soorten die het gevreesde Ebola of Marburg virus kunnen dragen. Onderzoek naar de ecologie van deze soorten is zeer belangrijk om inzicht te krijgen in de verspreiding van deze virussen. Ook zijn vleermuizen een hele goede graadmeter voor de kwaliteit van het regenwoud.

Loango NP ligt aan de Atlantische kust in het zuiden van Gabon. Het gebied herbergt laagland regenwoud, open savannes, moerassen, lagunes en mangrove bos. Het park wordt ook vaak beschreven als het paradijs op aarde. Helaas kampt ook dit gebied met bedreigingen als ontbossing, jacht en olieproductie. Met een beter inzicht in de vleermuisfauna kan het belang van het behoud van dit gebied beter worden onderbouwd. Voor meer informatie over dit gebied en hoe dit beschermd wordt, zie de website van het WWF.